Vilken utbildning ska jag välja om jag vill jobba med IT?
När någon säger att de arbetar inom IT kan det vara svårt att förstå vad de menar, om man själv inte är insatt i vad IT betyder. Man kanske tänker att personen i fråga sysslar med datorer, men mer än så vet man inte. IT står egentligen för “informationsteknik”, och är ett brett begrepp som täcker allt från webbutveckling, till datasäkerhet och mängder av andra ämnen. Om du tycker att IT låter spännande och vill lära dig mer om det är det här rätt artikel för dig, för det här är nämligen vår stora guide kring IT – branschen, yrken och såklart utbildningar.
Vad är egentligen IT och vilka yrkesroller finns det?
Som vi nämnde i inledningen är IT (informationsteknik) ett väldigt brett begrepp, och många vet faktiskt inte vad man kan jobba med. Det finns hur många olika roller inom IT som helst, bland annat följande:
● IT-tekniker
● IT-specialist
● .NET utvecklare
● Datasäkerhetsansvarig
● Informationsarkitekt
● Systemtestare
● Mjukvarudesigner
Till skillnad från andra branscher som kanske har 2–6 roller att välja mellan, finns det som du kanske redan förstår, hur många olika ämnen som helst att utbilda sig till inom IT. Vill du bygga datasystem, ansvara för datasäkerhet, designa mjukvara, testa system eller kanske jobba med teknisk support? Möjligheterna är många, likaså utbildningarna.
Generellt sett brukar man söka sig till IT-branschen om man har en förkärlek till datorer och teknik. Det är trots allt grundstenarna inom IT. Om du är intresserad av att lära dig mer om olika roller och vad man kan jobba med inom IT finns det gott om information att hämta online!
Vad finns det för utbildningar inom IT?
I och med att IT är ett så pass brett begrepp med så pass många olika yrkesroller finns det såklart även mängder av utbildningar att välja mellan. Beroende på vad du är intresserad av ska du givetvis välja den utbildning som tilltalar dig mest. Om du till exempel tycker att systemutveckling låter spännande, kan du alltid börja med en högskoleutbildning eller en yrkesutbildning inom det ämnet. Det finns dessutom gott om uppföljande kurser och utbildningar som du kan läsa i efterhand om du vill specialisera dig inom ett visst ämne ytterligare.
Kurser inom IT
Något som kan vara bra att veta om är att det dessutom finns mängder av kurser att läsa inom IT. Ett exempel på detta är programmeringskurser! På IT-Högskolan, till exempel, kan du läsa en fem veckors kurs inom programmering för nybörjare. Det är ett utmärkt val att börja med för dig som är nyfiken på branschen, men som kanske inte vill förbinda dig till en längre utbildning på en gång. Kortare grundkurser är dessutom perfekta att börja med för att få en bra grund inför en längre utbildning.
Vilken IT-utbildning ska man satsa på?
En fråga som många ställer sig är såklart vilken IT-utbildning som är bäst och vilken man bör satsa på. Om du märker att det är svårt att välja eller svårt att hitta en utbildning som du tror passar dig, är det alltid klokt att rådfråga en studievägledare. Du kan dessutom besöka öppet hus på olika skolor och institutioner för att få vidare information om utbildningarna, och vad utbildningarna kan leda till.
Ett klokt val är dock, som tidigare nämnt, att börja med en grundkurs inom det ämnet som intresserar dig. På så vis får en snabbt en inblick i branschen, och kan lättare avgöra om just den inriktningen verkar som ett bra val för dig. IT-Högskolan som vi nämnde tidigare i artikeln har ett brett utbud av grundläggande kurser som kan vara värda att se över.
Är IT-utbildning svår?
Huruvida IT-utbildningar är svåra eller inte beror såklart på vem du är och vilka förutsättningar du har. Om du sedan tidigare vet mycket om IT, har läst grundläggande kurser eller bara har en naturlig förmåga att förstå teknik kommer du med största sannolikhet att utbildningen är enklare. Om du däremot påbörjar en lång utbildning utan några förkunskaper kan det bli svårare. Allt beror såklart på vilken utbildning du väljer och vilka förutsättningar du har. En utbildning ska i regel vara utmanande, det är trots allt så man lär sig något.
Precis som läkarlinjen finns det många som inte fullföljer sin IT-utbildning. Det krävs både vilja och styrka att orka med svårare utbildningar, men det lönar sig i slutändan. De flesta som studerar IT väljer att göra det på yrkeshögskolor, ofta under två år. Dessa utbildningar är krävande, men de leder ofta till jobb direkt efter avslutade studier.
Hur mycket tjänar man inom IT?
Något som lockar många till IT-branschen är de höga lönerna. Vilken lön du får varierar såklart mellan vad du arbetar med, vilket företag du arbetar på, om du har ett specialistområde och om dina kunskaper är sällsynta på marknaden eller inte. En IT-konsult som arbetat inom branschen i 5–10 år kan utan problem dra in en månadslön på mellan 45 000–60 000 kronor. Men som sagt, det varierar mellan olika yrkesområden och olika anställningar. Medianlönen för nyexaminerade IT-tekniker (eller andra roller) ligger på omkring 32 000 kronor.
Hur börjar jag söka mig mot IT-branschen?
Så, nu när vi gått igenom allt du behöver veta angående branschen, lönerna, utbildningar och svårigheter – var ska du börja? Ett bra tips är som vi nämnde tidigare att läsa lite mer om yrkesroller och utbildningar. Besök skolor, gå på öppet hus, prata med personer i branschen. På så vis kan du ofta få en bra inblick inom olika yrkesområden och kanske till och med få upp intresset för en specifik roll. Det första steget efter det är att leta fram utbildningar som passar dig, gärna med hjälp av en studievägledare. Var inte rädd för att påbörja en grundläggande kurs inom IT till att börja med – det kan du komma långt på. Efter det är en yrkesutbildning ett riktigt bra val som dessutom snabbt leder till jobb!
IT är en spännande bransch som utvecklas snabbt varje år, och som i många fall garanterar jobb. Att arbeta med IT ger dig goda möjligheter att lära dig nya saker, forma framtidens teknik och vara med att utveckla nya system och möjligheter för människan och våra behov. Om du är intresserad av att prova lyckan inom IT ska du definitivt köra på – vem vet hur långt du kan komma!