Ekonomiutbildningar och yrkesroller inom ekonomi

Ekonomiutbildningar och yrkesroller inom ekonomi

Ekonomi är ett ämne som många börjar intressera sig för redan innan gymnasietiden. Du har säkert hört att det är ett smart val att välja en ekonomiutbildning, då det garanterar jobb och är en bra kunskap att ha? Ja, faktum är att det stämmer! Ekonomiutbildningar ger såväl nyttiga kunskaper, som goda möjligheter för jobb under resten av livet. Det finns dessutom mängder av olika roller inom ekonomi, och du har goda möjligheter att få arbeta med riktigt intressanta saker på stora, globala företag. Vi har samlat all information du behöver kring ekonomiutbildningar, samt information om yrkesområden, löner och framtiden inom ekonomi.

Vad finns det för utbildningar inom ekonomi?

Ekonomi är ett begrepp som omfattar många olika yrkesområden. En ekonomiutbildning behöver inte leda till ett jobb på en bank, som många kanske tror. Möjligheterna är många, likaså de olika roller som du kan utbilda dig till. Som ekonom kan du bland annat jobba med redovisning, marknadsföring, revisioner, finansiering, förhandlingar och mycket mer. Du kan arbeta som anställd på företag, som konsult eller driva eget där du till exempel erbjuder bokföring för företag.

Du behöver inte vilja arbeta med ekonomi för att gå en ekonomiutbildning. Många egenföretagare väljer att läsa ekonomi för att lära sig mer om företagsekonomi och bokföring, till exempel. Det finns många fördelar med att ha en grundläggande ekonomiutbildning och det ger dig goda möjligheter att få jobb. Det är även en bra grund att ha med sig för andra utbildningar, till exempel marknadsföring eller handel.

Det finns olika utbildningar inom ekonomi, allt från kortare kurser, till universitetsutbildningar. Ekonomiutbildningar kommer i många olika format, och kan till exempel handla om marknadsekonomi, företagsekonomi, redovisning, bokföring, affärsekonomi och mycket mer. För att hitta en utbildning som intresserar dig är det bäst att söka dig fram och läsa mer om olika utbildningar. 

Ekonomikurser – vad är det?

Oavsett om du vill påbörja resan mot att bli fullfjädrad ekonom, eller om du bara vill lära dig lite mer om företagsekonomi, kan det vara roligt att läsa en ekonomikurs. Det finns verkligen hur många olika ekonomikurser som helst, allt från tvådagarskurser kring Excel, till längre kurser om redovisning eller marknadsföring. En grundläggande kurs kan dessutom vara ett bra sätt att lära sig lite mer om ekonomi och ta reda på om det verkar som ett bra yrkesområde för just dig.

Ekonomikurser finns tillgängliga både online och på plats hos många olika lärosäten, bland annat Komvux! Om du är intresserad av att lära dig mer om ekonomikurser finns alla svar en snabb Googlesökning bort.

Vad gör man på ekonomiprogrammet?

Ekonomiprogrammet är samlingsnamnet för ekonomiutbildningar på gymnasie- eller högskolenivå. Oftast är dessa utbildningar tre år långa som ger dig en grundläggande, men bred utbildning kring ekonomi i alla dess former. Det är ett väldigt populärt program att välja under gymnasiet – främst på grund av att det är så praktiskt.

På ekonomiprogrammet får du lära dig allt om samhällsekonomi, företagsekonomi, ekonomiska förhållanden runt om i världen och global handel. Du får dessutom lära dig en hel del om juridik och psykologi, samt dess kopplingar till ekonomi. Förutom detta kan du såklart välja att läsa andra kurser om du är mer intresserad av specifika ämnen inom ekonomi. Alla ekonomiska utbildningar är såklart olika, men dessa saker utgör ofta grunden för dem.

Vilka jobb kräver ekonomiutbildning?

Om du vill arbeta med ekonomi behöver du i regel en ekonomiutbildning. I vissa fall kan det räcka med en yrkesutbildning eller ett gäng kurser, men för att få jobb på större företag eller roller med mer ansvar kommer du att behöva en utbildning. Anledningen till detta är såklart att ekonomi är ett tämligen krävande yrke, och bland såväl små som stora företag är det viktigt att du kan ta rätt beslut och inte göra misstag på jobbet. Om du till exempel arbetar som redovisningsekonom hos ett globalt företag är det såklart väsentligt att du förstår alla dina arbetsuppgifter och har en god kunskap inom ekonomi för att inte göra misstag som kan kosta företaget pengar eller försämra deras ekonomi.

Vad tjänar man som ekonom?

Oavsett om du väljer en karriär som redovisningskonsult, civilekonom, företagsekonomi, eller något helt annat, kan du för det mesta förvänta dig en tämligen hög lön. De flesta yrkesområdena som kräver fleråriga utbildningar har en relativt hög medianlön, och ekonomibranschen är inte något undantag. Beroende på vilken roll du får, vilket företag du arbetar för eller om du är konsult kan din lön se annorlunda ut.

Medellönen för nyexaminerade ekonomer ligger på omkring 30 000 kronor. För ekonomer som arbetat i 5–10 år eller mer, ligger medellönen på omkring 35 000–45 000 kronor. Den kan dessutom vara betydligt högre för de som har en specialistutbildning, arbetar som konsulter eller driver eget företag – men det är såklart relativt.

Vilken ekonomiutbildning är bäst?

Den bästa ekonomutbildningen för dig är den utbildning som du är mest intresserad av, och som ger dig de resultat du vill ha. Det går inte att jämföra en ekonomiutbildning med fokus på företagsekonomi, med en utbildning som fokuserar på marknadsföring. Även om utbildningarna innehåller många likvärdiga aspekter, har de inte samma lärandemål och kommer inte att ge dig samma kunskaper och resultat. Därför ska du alltid satsa på en utbildning som är anpassad efter just dina önskemål och behov.

För att hitta rätt ekonomiutbildning bör du söka upp och jämföra olika utbildningar inom det område som du är intresserad av. Du kan prata med en studievägledare, gå på öppet hus eller fråga någon du känner som kanske jobbar som ekonom! På så vis får du en bättre inblick inom olika yrkesområden, och kanske till och med en rekommendation på en utbildning som verkar bra för dig.

Ekonomi är, och kommer alltid att vara, ett otroligt bra ämne att kunna och det är definitivt ett framtidsyrke. Konkurrensen är inte allt för hård, och enligt experterna kommer det alltid att finnas jobb för dig som ekonom – så passa på att ansöka till en ekonomiutbildning redan idag!