Studera utomlands – hur gör man?

Studera utomlands – hur gör man?

Att komma bort från kylan och mörkret här i Sverige är det många som drömmer om. På grund av detta väljer allt fler att söka sig till andra länder (gärna på varmare breddgrader) för att utbilda sig och arbeta. Att bo, studera och jobba utomlands är dessutom ett bra steg för karriären, då det ger dig nya kunskaper och nya erfarenheter som kan gynna din karriär enormt mycket. För att få ett jobb utomlands kan man såklart behöva utbilda sig, och vad passar då bättre än att studera utomlands? Vi har samlat allt du behöver veta om utlandsstudier i en och samma guide, så att du kan få lite mer kött på benen innan du tar det första steget.

Vad kan man studera utomlands?

Att studera utomlands är både roligt och givande! Det ger dig nya kunskaper, erfarenheter och kan dessutom ge dig goda kunskaper inom fler språk. Du kan studera i princip vad som helst utomlands, allt från språkkurser till universitetsutbildningar eller fristående utbildningar. Många högskolor och universitet erbjuder dessutom utbytesprogram, där man "byter plats” med en student från en annan likvärdig skola i ett annat land. I många fall kan du välja att studera utomlands som utbytesstudent under bara en termin också, vilket ger dig chansen att känna av hur ett visst land känns innan du åtar dig en längre utbildning där. Om du planerar att börja studera på högskola eller redan gör det, kan du alltid prata med studievägledare för att ta reda på om möjligheterna för utlandsstudier erbjuds på just det lärosätet.

Hur gör man om man vill studera utomlands?

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att studera utomlands. Det finns så många olika sätt att göra det på, och det finns garanterat ett sätt som passar just dig. För att lära dig mer om vilka program, kurser, skolor och länder du kan studera i behöver du i princip bara söka efter utbildningar i andra länder. Om du till exempel är intresserad av att studera marknadsföring på engelska i Storbritannien är det lättast att söka fram relevanta utbildningar online, eller prata med en studievägledare.

När man ska studera utomlands behöver man dock tänka på var man ska bo och hur länge man vill studera. Det är viktigt att planera sina studier noggrant för att säkerställa att det inte blir något problem med boende, visum, ekonomi eller övriga utmaningar.

Vilka länder är det gratis att studera i?

Just den ekonomiska delen av att studera utomlands kan oroa många. Något som är positivt för oss svenskar är att vi studerar gratis i de flesta EU-länder! Oftast behöver man bara betala en terminsavgift som varierar från utbildning till utbildning. Det finns gott om utbildningar inom EU på engelska, men även på det språk som talas i de olika länderna. Om du är intresserad av att studera i Tyskland, till exempel, kan du behöva tala det tyska språket för vissa utbildningar. Samma sak gäller i de andra länderna.

Att studera utanför EU kostar i regel en hel del – speciellt i USA och Storbritannien. Där kan du behöva betala betydligt högre summor per termin, men ofta går det att hitta tämligen prisvärda alternativ genom företag i Sverige som hjälper studenter att söka, hitta och planera utlandsstudier i USA på såväl gymnasie- som universitetsnivå. På deras hemsida hittar du all information kring studier i USA, priser, boendelösningar och mycket mer.

Kan man plugga utomlands och få CSN?

Du kan alltid ansöka om studiebidrag och studielån från CSN när du studerar utomlands. Du kan ansöka för såväl gymnasiala som eftergymnasiala utbildningar. Riktlinjer, regler och krav kan du läsa mer om hos CSN. Att kombinera studiemedel med lån från CSN ger dig ofta en god månadsbudget som täcker hyra och utgifter utomlands, beroende på var du bor. I regel brukar totalsumman på alla bidrag och lån som CSN betalar ut för utlandsstudier ligga på strax över 14 000 kronor per månad. Det är dock bra att spara ihop lite pengar om du planerar att studera utomlands, då det alltid är bra att ha en buffert om något skulle hända.

Något som du också bör tänka på är att införskaffa ett EU-kort (Europeiska sjukförsäkringskortet). Det ger dig tillgång till samma vård som i Sverige, och till samma pris, i alla EU-länder. Om du ska studera utanför EU behöver du säkerställa att du har en giltig försäkring och att den täcker eventuella sjukdomar, skador och sjukhusbesök i utlandet. Många skolor i bland annat USA erbjuder även egna sjukförsäkringar för sina studenter som kan vara bra att ha koll på.

Vilket land är bäst att studera i?

Nu när du vet lite mer om att studera utomlands kommer vi till den stora frågan – vilket land ska du välja? Det ska du såklart helt och hållet bestämma själv! Välj ett land som erbjuder den utbildning som du vill läsa, och som lockar dig. Det är såklart alltid ett bra val att välja ett EU-land, om man vill tänka ekonomiskt. Men om du verkligen vill testa studentlivet i till exempel USA finns det inget som stoppar dig.

Om du vill kombinera studier med språkkurser är det bra att välja det landet där språket talas. På så vis kan du träna på språket i det dagliga livet, och få mer organiska kunskaper då du måste använda språket i vardagliga sammanhang. Varför inte kombinera en universitetsutbildning i Frankrike med en språkkurs? Eller en språkkurs i Tyskland i kombination med andra kurser? Möjligheterna är verkligen många!

Hur ansöker man till att studera utomlands?

För dig som vill prova på att studera utomlands har vi egentligen bara ett råd – kör! Det finns otroligt många utbildningar och länder att välja mellan, och du kommer garanterat att hitta något som passar dig. Att ha utbildat sig utomlands är dessutom en bra merit som banar väg för nya karriärmöjligheter, såväl i Sverige som utomlands. Om du behöver hjälp med att söka och hitta utbildningar kan vi rekommendera att tala med en studievägledare, kontakta de olika företagen i Sverige som erbjuder hjälp med din ansökan, eller söka fram information online. Du kan dessutom besöka öppet hus eller närvara på föredrag om utlandsstudier för att få mer information.