Juridik – utbildningar och jobb
När man pratar om juridik är förmodligen advokat den första yrkesrollen som dyker upp i mångas huvuden. Advokat är såklart en av rollerna som man kan utbilda sig till inom juridik, men det finns även mängder av andra intressanta yrkesroller inom juridikens värld! Vi har sammanställt den här guiden för dig som är intresserad av juridik. Här kommer vi att berätta lite mer om olika yrken, olika utbildningar, lönebilder och allmän information om juridik som yrkeskategori.
Vad är en jurist och vilka juristutbildningar finns det?
En jurist är en person med expertis inom lagar och avtal. Det finns många olika yrkesroller inom juridik, bland annat advokat, åklagare och domare. Du kan dessutom arbeta som företagsjurist, som juridiskt ombud på statliga verksamheter eller som jurist hos företag. Många företag behöver en jurist som hjälper dem med sina avtal och liknande saker. Du kan arbeta på mängder av olika arbetsplatser, allt från banker, till vård eller industri. Många jurister arbetar för byråer av olika slag och kan specialisera sig inom olika områden, som till exempel företagsrätt, familjerätt eller brottmål.
Det finns många olika juristutbildningar, allt från enstaka kurser till universitetsprogram av olika nivåer. Beroende på vad du vill bli, kan du alltså välja olika utbildningsformer. Många som studerar till jurist väljer dock att börja med ett högskoleprogram (juristprogrammet. Utbildningen ger en juristexamen, vilket är en perfekt start på en karriär inom juridik.
Hur många år tar det att bli jurist?
Juristprogrammet sträcker sig över 4,5 år, alltså 270 högskolepoäng. Efter det får du som tidigare nämnt en juristexamen – och är en “färdig jurist”. Det innebär att du får börja praktisera juridik i form av rådgivning, hantering av avtal och dylikt uppgifter. Om du vill utbilda dig till en specifik roll, till exempel advokat, krävs det en grundutbildning på juridikprogrammet samt tre yrkesverksamma år innan du kan få din titel. Samma process gäller för andra roller också, men antal utbildningsår och antal yrkesverksamma år kan variera.
Kurser inom juridik
Om du är intresserad av att läsa juridik på en lägre nivå, alltså inte juristprogrammet, finns det gott om kurser inom juridik att söka sig till. Ett bra exempel är diverse olika kurser för att bli paralegal. Dessa sträcker sig över 1,5–2 år i regel, och ger dig en grundläggande juridisk utbildning, som i sin tur kan ge dig ett jobb som paralegal – alltså rollen som står mellan juridisk sekreterare och biträdande jurist.
Det finns dessutom andra kurser inom juridik att läsa, som till exempel arbetsrätt, miljöskyddsjurist, försäkringsrätt och medierätt. Dessa kurser är ofta fördjupningar inom specifika områden, som ger dig mer specialiserad kunskap kring ett visst ämne inom juridik. De flesta av dessa kurser ger dig 15 HP, och sträcker sig över en till flera terminer. Många av kurserna kräver dock en grundläggande juristutbildning från juristprogrammet eller likvärdigt.
Kan man läsa distansutbildning i juridik?
Om du är intresserad av att läsa juristprogrammet för att få din juristexamen kommer du att behöva genomföra utbildningen på en skola, och inte via distans. I dagsläget finns det ingen juristutbildning på distans som ger dig juristexamen. Det finns dock gott om kurser inom juridik som du kan läsa på distans! Ofta är det yrkesutbildningar eller kurser via Komvux. Ett exempel på en sådan kurs är “Juridik – en grundutbildning” från Humanistiskt Lärcentrum. Det är en distansutbildning inom juridik som ger dig grundläggande kunskaper som du kan använda för jobb på kommuner, behandlingshem, vård och omsorg eller andra privata aktörer.
Hur mycket kostar det att bli jurist?
Att utbilda sig till jurist på juristprogrammet här i Sverige är gratis för alla svenska medborgare samt medborgare inom EU. Du är CSN-berättigad och kan, precis som alla andra högskoleutbildningar, bara ansöka när du vill och kan. Om du däremot vill läsa andra utbildningar eller kurser inom juridik som inte är statligt finansierade kan du behöva betala själv. Fristående kurser kan kosta en del att läsa, men i och med att de ger en specialistutbildning och vidare kunskaper inom en viss förgrening kan det vara ett bra val trots allt.
Vad krävs för att läsa juridik?
En stor fråga som många ställer sig är huruvida det är svårt att studera till jurist eller inte. Det enkla svaret är såklart ja, det är svårt. Att bli insatt i lagar och juridik i allmänhet är en krånglig process, speciellt om du inte sedan tidigare har intresserat dig för ämnet. Det finns en relativt hög procentsats av studenter som väljer att hoppa av juristprogrammet, förmodligen på grund av att det är så pass krävande. Men precis som alla andra utbildningar gäller det såklart att hänga med i alla föreläsningar, allt plugg och alla tentor, för att vara i fas med utbildningen. Ett jobb som jurist kräver att du är väl insatt och har goda kunskaper kring juridik, så du kommer att behöva studera hårt.
Med det sagt är det en otroligt bra utbildning som ger dig goda chanser till jobb, och som ger dig möjligheten att arbeta med intressanta saker. Om du tvekar på utbildningen på grund av att du tror att den är för svår bör du trots allt försöka! Det värsta som kan hända är att utbildningen inte passar dig, och då kan du alltid prova något annat.
Vad tjänar en jurist?
Så vad får man då, för alla år av studier och praktik? För nyexaminerade jurister ligger medellönen på omkring 35 000 kronor. Medellönen för jurister som varit verksamma under några år i branschen ligger i regel mellan 47 000–57 000 kronor per månad. Beroende på vilken yrkesroll du väljer och var du arbetar kan du dessutom tjäna betydligt mer än så! Många etablerade advokater i Sverige tjänar omkring 60 000 kronor i månaden, ibland mer, ibland mindre. Lönebilden kan såklart variera beroende på var du arbetar, vad du arbetar med, hur ekonomin ser ut och vilken utbildning och kompetens du har.
Påbörja resan mot att bli jurist
Visst, att bli jurist är krävande och du behöver spendera många år med att studera och praktisera – men det är ett bra jobb med goda framtidsutsikter! Som jurist kan du dessutom vara med och påverka vårt samhälle på många olika sätt. Du kan använda dina kunskaper för att fälla brottslingar, för att skydda miljön, hjälpa företag eller familjer som behöver juridisk rådgivning. Det är dessutom en utbildning som ger dig gott om möjligheter för spännande och lärorika arbeten under hela din karriär. Om du är intresserad av att påbörja din resa mot att bli jurist ska du redan nu börja se över olika lärosäten. Sök in till juristprogrammet och testa lyckan – det är ett bra val för din framtid!