Allt om distansutbildningar
Det var inte allt för länge sedan som distansutbildningarna var tämligen ovanliga. De har funnits hur länge som helst, men det var inte lika vanligt som att utbilda sig på plats, på ett lärosäte. Men i och med att covid-19 pandemin slog till blev det allt vanligare att såväl arbetsplatser som lärosäten gick över till distans, och idag är distansutbildningar otroligt vanliga bland såväl unga som äldre. Men vad är en distansutbildning? Hur går det till? Vilka utbildningar kan man läsa på distans, och vilka utbildningar leder till jobb? Vi har samlat alla fakta du behöver veta kring distansutbildningar i den här guiden!
Vad är en distansutbildning?
En distansutbildning är precis vad det låter som – en utbildning som du läser på distans. Det finns enorma fördelar med att plugga på distans, då du inte behöver flytta till en annan stad eller befinna dig på ett lärosäte för att genomföra utbildningen. Allt du behöver är en dator och internet, samt eventuell kurslitteratur och material som utbildningen kräver.
En annan fördel med att plugga på distans är att du ofta kan göra det i kombination med jobb eller andra studier, beroende på distansutbildningens omfattning. Det innebär att du kan studera till en specifik yrkesroll, samtidigt som du jobbar extra och livnär dig. På så vis behöver du inte oroa dig för att vara fast i studier när du kanske vet om att du behöver arbeta samtidigt. Många distansutbildningar är dessutom CSN-berättigade, vilket kan vara en ekonomisk trygghet för många.
Plugga på distans – vilka utbildningar kan man läsa på distans?
Det finns verkligen hur många distansutbildningar som helst! Du kan läsa allt från kvällskurser, till högskoleutbildningar som ger kandidatexamen eller till och med masterexamen på distans. Det finns dessutom hur många olika ämnen som helst att plugga på distans, vilket ger dig enorma möjligheter att prova olika utbildningar om du inte kan bestämma dig.
Den enda nackdelen med att studera på distans är att det kräver lite mer disciplin. När man går till ett lärosäte varje dag måste man dyka upp, och man måste vara delaktig för att lära sig nya saker. Distansutbildningar kan se ut på olika sätt. De kan involvera digitala föreläsningar, de kan inkludera träffar. De kan även vara 100% självständiga vilket innebär att du som student behöver ta allt ansvar själv med att läsa och göra prov eller arbeten. Oavsett hur din distansutbildning ser ut är det viktigt att du tar den på allvar, gör alla uppgifter i tid och hänger med i läsningen – vilket även gäller för vanliga utbildningar, såklart.
Vad kostar distansutbildning?
Priset för en distansutbildning kan variera. Högskoleutbildningar och dylika, statligt finansierade utbildningar är ofta gratis och CSN-berättigade. Men det finns såklart fristående kurser och yrkesutbildningar som kostar pengar. Om du vill veta vad en specifik distansutbildning kostar kan du oftast hitta all information på webbplatsen hos lärosätet som erbjuder den. Där hittar du dessutom all information kring behörighet, tidsåtgång, antal högskolepoäng och allt annat du behöver veta innan du ansöker.
Det finns dessutom distansutbildningar att läsa utomlands! Om du till exempel är intresserad av att studera en engelsk kurs från ett universitet i Storbritannien kan du i många fall läsa den från Sverige, förutsatt att den finns som distanskurs. Dessa utbildningar kan komma att kosta lite mer beroende på vilken skola eller vilket institut som erbjuder dem, men även denna information kan du hitta online.
Vilka utbildningar leder till jobb?
I och med att du kan utbilda dig till i princip vad som helst på distans, har du dessutom samma möjligheter att få ett jobb som om du hade studerat på en fysisk skola. Så länge du har rätt kunskaper och ett utbildningsbevis finns det inget som hindrar dig från att ansöka till yrken inom din bransch efter distansutbildningen. Det finns dock vissa utbildningar som kan ge dig ett jobb snabbare än andra såklart.
Du som väljer att studera till yrkesroller såsom ekonom, IT-tekniker, mäklare och projektledare har enligt den senaste statistiken bäst chans att få ett jobb direkt efter utbildningen. I regel brukar man säga att arbeten som “alltid behövs”, också alltid kommer garantera jobb för de som har rätt utbildning. Detta kan såklart variera beroende på var du bor och vilka arbeten du söker. Distansutbildningar och vanliga utbildningar ger dig i regel samma chans att få ett jobb efter utbildningen är klar. Oavsett hur du genomför din utbildning, kommer du trots allt att ha samma kunskaper och samma behörighet för att söka dig till det jobb som du är utbildad för.
Våga plugga på distans
Att plugga på distans är en fantastisk möjlighet för alla som vill ha en utbildning. Det låter dig studera hemma, jobba samtidigt och sköta ditt dagliga liv utan att behöva flytta eller ta dig till olika platser för att gå på föreläsningar eller göra uppgifter. Distansutbildningar har blivit “det nya” för många runt om i världen idag. Tack vare pandemin har vi anpassat oss till ett digitalt liv som, även om det kommit med många nackdelar, öppnat upp för fler människor att kunna genomföra utbildningar. I och med att vi tvingades arbeta och studera digitalt har vi idag lättare att faktiskt göra det, oavsett om vi måste eller inte. Det har skapat möjligheter för alla att kunna arbeta och studera, oavsett vem man är och var man bor. Många arbetsplatser har dessutom gått över till att arbeta digitalt majoriteten av tiden, och vissa har till och med sagt upp kontorslokaler för att behovet helt enkelt inte längre finns.
Om du funderar på att börja studera men inte vill flytta, eller inte har möjlighet att pendla fram och tillbaka till en skola – välj en distansutbildning! Prata med en studievägledare, besök öppet hus, sök information på nätet och hitta en utbildning som låter intressant. Det finns ingenting som står i vägen för att du ska få en bra utbildning.
Klicka här för att se vilka utbildningar som finns tillgängliga på distans hos StudieCentralen.